HAIKO CORNELISSEN architecten

© all rights reserved

CONCEPT - CENTRAL LIBRARY DAEGU

The proposal is designed around a central book void that is the programmatic, orientational and structural core of the building. Given the centrality of books to the history of information transfer, the proposal is designed around a central book void. Influenced by the traditional Korean Hanok house that are organized around a void, the design gives a central place to the physical and aesthetic presence of the book.
While the building has only three main floors, the void has five additional mezzanine levels for easy access to the books; one mezzanine in the basement and two for the ground floor and first floor. Mezzanines stick out in one corner per level void so that the void space can be enjoyed to the fullest. These spaces contain additional programs such as a lounge and circulation desk for the reading space. The children’s rooms can be found at the bottom of the void.
All vertical circulation and services are adopted in the core around the void so that there is limited interference with the library spaces.
Outside the vertical core there are reading and data rooms with triple height spaces.

In addition to acting as an information mediator, the building also functions as community cultural center where local initiatives are accommodated with exhibitions, lectures and other means.
Local residents can absorb and produce ideas in a pleasant environment that fosters creativity. Therefore amenities are included that add a new and more informal dimension to the library. A café located on the ground floor provides a place where information can be absorbed and discussed in a more informal setting.
Following the Pungsu-jiri-seol principle of avoiding sharp corners, the triangular layout has round edges that guide the pedestrian flow around the building.

As an example to the public, our proposal is an environmentally sustainable building. The glass façade is folded to become self-supporting. Due to the folding, parts of the façade point up towards the sun. Those panels facing up and south contain photovoltaic fritting to harvest the sun’s energy. The panels that are folded down reduce the heat load of the building by reducing direct sun. Furthermore, geothermal energy is used, as well as high density insulation and heat recycling to minimize the energy usage of the building.

BACK

Built with Indexhibit